M’han demanat que escrigui sobre l’aniversari dels 125 anys de Diario de Ibiza i la primera cosa que em ve al cap Ă©s la histĂ²ria que es pot veure a travĂ©s d’aquestes ‘actes notarials’ que sĂ³n per naltros, ara, les pĂ gines escrites d’aquest diari.
HaurĂem de convenir igualment que tot ha canviat molt a la nostra illa des de les darreries del segle XIX fins al dia d’avui. Els que ja tenim una edat hem vist els canvis profunds de la nostra illa, de la nostra economia i de la nostra societat dels darrers 50 anys, perĂ² aixĂ² no Ă©s res devora els 125 anys d’aquest diari i el sol fet de continuar amb la feina diĂ ria de posar a l’abast de la gent les inquietuds, els anhels, els interessos d’una comunitat al llarg de tot aquest temps mereix ser destacat.
El Diario de Ibiza ha format part de la meva vida des que tenc record d’haver arribat a una certa maduresa, que va coincidir igualment amb l’època de la transiciĂ³ a la democrĂ cia al nostre paĂs. La meva adolescència va coincidir amb el final de la dictadura franquista i vaig anar prenent mĂ©s consciència social a l’hora que a Espanya i, per suposat, a la nostra illa es començaven a respirar aires de canvi polĂtic.
La histĂ²ria es veu a travĂ©s de les ‘actes notarials’ que sĂ³n les pĂ gines del diari
A la meva època, el Diario de Ibiza i Radio Popular eren les Ăºniques finestres d’informaciĂ³ que tenĂem a les cases. Potser en una època de menys llibertats s’havia de llegir el Diari per saber quines coses havien passat, quins anuncis es feien de determinades coses o saber qui s’havia mort; mĂ©s endavant en canvi, un ja aspirava a trobar-hi algunes opinions que, a poc a poc, la gent anava expressant. De fet, durant una època eren ben buscades les cartes al Director per veure opinions, controvèrsies i, fins i tot, discussions enceses a travĂ©s d’aquest sistema de comunicaciĂ³.
Hem de tenir en compte que estic parlant d’un temps on, evidentment, no coneixĂem internet ni cap de les actuals aplicacions que avui es contraposen als diaris de format ‘clĂ ssic’, que han provocat que els mitjans de comunicaciĂ³ s’hagin hagut d’adaptar a una nova situaciĂ³. Vivim en un temps en què tot es posa en qĂ¼estiĂ³: les empreses, els sindicats, els polĂtics, l’administraciĂ³ en general, els sistemes socials i, per suposat, els mitjans de comunicaciĂ³. De resultes d’aixĂ², allĂ² que fèiem en un temps, que era donar una cosa inqĂ¼estionadament per ben certa perquè, dèiem, ‘ho ha dit es diari’, ara potser no es veu tan clar. Davant d’aquest nou panorama, el Diario de Ibiza estĂ fent les passes necessĂ ries per seguir sent un referent, el nostre referent, de la informaciĂ³ i de les tendències socials de la nostra illa a travĂ©s de les seves pĂ gines. Per molt anys!